Freedom lies in being bold, maker onbekend - foto; eric Burger, Brooklyn 2015

High tech en ethiek in het Trump tijdperk: ‘Microsoft on ICE’

Ik ben gefascineerd door de snelle ontwikkelingen in Microsofts Office 365. En ik zet me bij mijn klanten met enthousiasme in voor compliance en recordsmanagment met SharePoint en Office 365. Maar ik ben ook historicus en heb een overgevoeligheid in mijn DNA. De tijd dat dictators beweerden dat macht uit de loop van een geweer komt ligt geruime tijd achter ons, maar zelfs toen was dat niet volledig waar. Macht kwam  – en komt – zeker ook uit technologie. Dat was waar in de jaren dertig en veertig in Nazi Duitsland, toen Hollerith machines eerst de volkstelling versnelden, toen het in kaart brengen van Volksfremde elementen in de gelijkgeschakelde Duitse samenleving (Joden, Roma) en uiteindelijk de logistiek voor het treinverkeer naar de kampen. En het is nog steeds waar. Natuurlijk: de Hollerith machines werden niet door IBM en Duitse dochterondernemingen verkocht aan Hitler Duitsland om daar uiteindelijk mensen mee te gaan vermoorden. En discussie onder historici (en met IBM) is nog steeds over de vraag waar wetenschap en medeverantwoordelijkheid ophielden. Laten nu alle archieven dienaangaande verloren zijn gegaan! Vandaag is die ethische discussie over de rol van tech net zo relevant.

Een Microsof blog maakte afgelopen week trots gewag van Microsofts bijdragen aan de Amerikaanse Immigration and Customs Enforcement (ICE) ‘[to] help employees make more informed decisions faster’. ICE jaagt in de VS op illegalen. ‘We’re proud to support this work with our mission-critical cloud.’ De blog kwam precies op het hoogtepunt van de woede over andere onderdelen van de Amerikaanse overheid die in opdracht van de Trump regering kinderen van immigranten aan de zuidgrenzen van het land scheiden van hun ouders en in draadgazen kooien opsluiten.

Weggelokt van moeders ‘om te gaan baden’:

‘I’m going to take your child to get bathed.” That’s one we see again and again. “Your child needs to come with me for a bath.” The child goes off, and in a half an hour, twenty minutes, the parent inquires, “Where is my five-year-old?” “Where’s my seven-year-old?” “This is a long bath.” And they say, “You won’t be seeing your child again.”’

Kinderen en zelfs babies, opgesloten achter draadgaas, zonder ouders, zonder toestemming gedrogeerd met injecties en pillen.  ‘Zomerkampen’, aldus Fox News.

De blog van Microsoft werd schielings offline gehaald toen deze in verband werd gebracht met de gebeurtenissen rond de kinderroof. En toen weer online geplaatst. Microsoft medewerkers zien zelf ook een historische parallel. En Microsoft kwam op Vaderdag met een wollig statement van Brad Smith, het hoofd juridische zaken. En gisteren is zelfs Microsoft CEO Satya Nadella in stelling gebracht om uit te leggen dat Microsoft echt niets te maken heeft met de scheiding van kinderen van hun ouders:

‘I want to be clear: Microsoft is not working with the U.S. government on any projects related to separating children from their families at the border. Our current cloud engagement with US Immigration and Customs Enforcement (ICE) is supporting legacy mail, calendar, messaging and document management workloads.’

Oh, gelukkig, alleen mail en document management. Niets aan de hand mensen, doorlopen.

Soms moet je niet willen wachten tot je kan zeggen ‘we hebben altijd de archieven nog’.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *