MS Ignite 6 mei Archiveren, records en meer in Office 365

 

Chicago 6 mei – Microsoft Ignite conference – ‘Office 365 came a little late to the party’, zegt Dheepak Ramaswamy van Microsoft, wanneer hij zijn lezing over ‘Archiving and retention’ begint, onder het motto ‘Keeping your data in place with Office 365’. En hij bedoelt te zeggen dat Microsoft nu pas op stoom komt wat recordsmanagement in de cloud betreft. Ik zie als gunstige ontwikkelingen de toewijding van Microsoft bij dit weinig populaire onderwerp, plus de filosofie dat archiveren geen afzonderlijke maatregelen zou mogen vragen voor afzonderlijke applicaties. Dat gaat in rap tempo vooruit. Maar op een vraag aan het slot over ‘event based retention’ (dus het triggeren van archivering door resultaattypen) kwam wel een vaag antwoord. Dus in de expo-hal Dheepak nog eens aangeschoten, dat is wel weer fijn van ter plaatse zijn.

Het leek me dat hij de vraag niet had begrepen. Maar dat was zeker niet het geval. Microsoft wil er graag aan werken om met Office 365 andere recordsmanagement applicaties in bedrijf of organisatie overbodig te maken. Daarvoor moeten veel technische barrières overwonnen worden, zeker als je dezelfde policies wilt kunnen toepassen op een hele suite: ‘a unified policy across all workloads’ (denk aan e-mail, aan documenten, intranet, chat-conversatie, beeld – en video, social media). Want dat is echt de inzet. Plus dat de gebruiker dan ook nog eens geen last mag bezorgd…

Maar dat is dus wel de inzet. 20150506_114112
Voor ‘event based retention’ dus nog geen planning in zicht, maar het had wel degelijk de aandacht. ook wordt Microsoft daarbij gedreven door Engelse en Amerikaanse compliance normen, die druk leggen op de ontwikkelaars. Zo is er een dispuut gaande over de functionaliteit om items als record ‘on hold’ te kunnen plaatsen. Die normen eisen ‘immutable retention’ en omdat er mogelijkheden zijn in Office 365 om dat te herroepen, is de functionaliteit niet zwaar genoeg. Zo wordt Microsoft aan het werk gezet.

Wat me verder opviel aan de benadering van ‘archiving’ in relatie tot Exchange, is dat dit nog steeds een verwarrend begrip is, Dheepak sprak dan ook van ‘an overflow container’.  Dat is nou niet helemaal hoe we vanuit recordsmanagement-normen over een archief zouden denken… Maar de betrokkenheid en de doelstelling 3d party archieven overbodig te maken sprak me wel aan.

Morgen meer over migratie en governance (bij Bose corporation) en data loss prevention (DLP).

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *