MS Ignite 5 mei: compliance voor Office 365 en OneDrive voor Bedrijven

Chicago 5 mei – Microsoft Ignite Conference – Een conferentie als deze in Chicago is de reis waard als de presentaties niet alleen dieper inzicht geven in de denkwijze achter komende ontwikkelingen in office 365 en SharePoint 2016, maar ook concrete voornemens toelicht en demonstraties geeft van functionaliteiten die niemand eerder heeft gezien. Daar zijn alle 23.000 deelnemers voor gekomen. Daar voldoen niet alle presentaties aan. Maar gelukkig is er op het terrein van compliance, governance en security zoveel aan de hand, dat mijn dag vandaag helemaal goed was. Hieronder een selectie uit mijn aantekeningen!

Voor het hele Office 365 platform, inclusief OneDrive voor Bedrijven, zet Microsoft zwaar in op nieuwe functionaliteiten om in de cloud meer veiligheid te bieden dan organisaties en bedrijven on premise zullen hebben. Zoals voor elk systeem opgaat, bestaat veiligheid uit maatregelen die standaard met het systeem worden meegeleverd en maatregelen die de organisatie zelf moet treffen. De filosofie achter de compliance functionaliteiten is: ‘pervasive’ (veiligheid als de informatie in het systeem is, maar ook als het verzonden of verplaatst wordt), ’transparant’ (de klant kan zien hoe het werkt, handelingen Microsoft zijn inzichtelijk) en ‘people centric’ (je moet wel gewoon je werk nog kunnen doen met alle veiligheid op de achtergrond). En, het moet niet nodig zijn om voor elke applicatie weer apart maatregelen te moeten treffen. Niet alleen verzorgt het Compliance Center voor alle functies in O365 de veiligheid conform een ‘unified policy management’, er worden op verschillende fronten ook haken geslagen naar applicaties daarbuiten. Natuurlijk naar SharePoint on premise, waarvoor het Compliance Center ook taken kan vervullen (als de organisatie tenminste bereid is (meta-)data te delen met O365) en andere applicaties.

Dat alles betekent dat in O365 bestaande maatregelen worden uitgebreid naar OneDrive voor Bedrijven en office 2016 clients zoals Data Loss Protection (DLP) waarvoor in juni 2015 een preview volgt. Maar ook nieuwe maatregelen, zoals voor Mobile Device Management, waarvoor O365 Device protection nu wordt uitgerold. MDM policy kan remote wipe doen waarbij alleen de zakelijke mail (office 365) wordt gewist en niet de persoonlijke mail, als deze allebei in één emailclient binnen komen. Ook de OneDrive voorbedrijven files worden gewist zonder de persoonlijke files te wissen.Verder is het Compliance Center uitgebreid met een Import module voor de ingest van bijvoorbeeld fileshares of andere content. Daarvoor kan content encrypted worden geupload, maar is er ook een mogelijkheid om drives encrypted fysiek over te dragen aan een Microsoft datacenter voor ingest.

Ook de e-Discovery functie in het Compliance Center is gegroeid. De voortdurende belangstelling van Microsoft voor legal gerelateerde tooling blijkt wel uit het aankopen van analyse tooling van het Israelische bedrijf Equivio, waarmee collecties kunnen worden doorzocht op steekwoorden, om die bestanden vervolgens veilig te stellen voor onderzoeken, rechtszaken e.d.

‘Archiving’ voor mailboxen. Met één klik in te stellen. Dit is niet nieuw, maar nu is er automatic archive scaling, wat aanvraag van ruimte niet meer nodig maakt. Retention: preserve een mailboxin Exchange of een site in SharePoint Online, dit geldt ook voor skype for business (Lync) data want die zit in Exchange. Nieuw in exchange admin center: advanced threats bevat instellingen voor behandeling van verdachte email attachments (links). Safe links policy: voorkomt dat de gebruiker door klikken op phishing link naar de malware site wordt geleid. Er is een keuze om het bezoeken van sites te monitoren, maar het is optioneel indien er privacybezwaren zijn.

Reuben Krippner, 20150505_142405director product management bij Microsoft kwam vervolgens met een aanzienlijke lijst vernieuwing in OneDrive voor Bedrijven. Veel nieuwe functionaliteiten om het werken gemakkelijker te maken, maar ook de uitbreiding van compliance. OneDrive ‘is built for informal collaboration’, zei Krippner. Boeiend was de uitwisseling helemaal op het eind met de zaal. Want het is allemaal wel mooi, dat de gebruiker dus eigenlijk weinig meer nodig heeft dan zijn OneDrive, om projecten met anderen te doen, maar hoe zit het met de relatie met SharePoint? De lijst aangekondigde vernieuwingen, waarvan een deel in prototype werd gedemonstreerd was indrukwekkend. En hij zei echt te hebben geluisterd naar de vragen uit de community. Dus we krijgen verbeterde sync functionaliteit, ook voor beperkte sync op folder-niveau, auditing en reporting, data loss prevention, e-discovery, Mobile Device Management, Information Rights Management, data retention policies, encryption at rest en nog meer compliance. Door het jaar heen kunnen we ieder kwartaal nieuwe functionaliteiten verwachten. Maar een functie om bijvoorbeeld die ‘informeel’ tot stand gekomen documenten naar SharePoint Online te publiceren, daar had hij wel ideeën bij, maar stond nog niet in de roadmap tot Q1 2016.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *