MS Ignite 4 mei

Chicago 4 mei – Microsoft Ignite conference  – De DJ had het verkeerde overhemd en een buikje, maar vanaf het podium warmde hij de 23.000 aanwezigen, waarvan zo’n 15.000 in de zaal zelf, wel lekker op met zijn dancemix. Iedereen was hongerig voor nieuws. Het uitstel van SharePoint 2016 on premise dat onlangs bekend werd gemaakt was misschien de reden voor een zeer afwachtende houding van het publiek, dat aanvankelijk lauw reageerde en zelfs tijdens de eerste keynote, van Microsoft CEO Satya Nadella niet of nauwelijks applaudisseerde. Natuurlijk, ‘cloud first – mobile first’ was de boodschap en visie, de noodzaak van cloud-rekenkracht om alle vernieuwing die deze tijd eist, te bereiken. Maar ook ‘security & privacy, data sovereignty, regulations’ als thema in zijn verhaal. En het was aangenaam om dat bij volgende keynote sprekers te horen terugkomen. Check hier alle gepresenteerde vernieuwingen (inclusief de presentaties en demo’s zelf).

Julia White, general manager product marketing voor Office, demonstreerde in verbluffend tempo nieuwe en komende mogelijkheden om samen te werken, bijvoorbeeld door online te vergaderen. We kennen dat allemaal wel want het bestaat nu ook, maar het gehannes om iedereen online – en effectief samenwerkend – te krijgen is straks afgelopen. De combinatie met Skype for business en de snelheid waarmee ze verschillende mensen bij elkaar zocht om live aan één document te werken, waarbij ze op het scherm ook nog elkaars gezichten en commentaar konden zien was indrukwekkend. Wat mij opviel is dat de effectiviteit wel weer zo ver ging dat Julia zelf ook een externe aan de mix toevoegde, zodat die ook meteen kon meewerken en vergaderen. Het is goed dat projectmanagers zelf snel kunnen schakelen, maar het is beter dat er ook maatregelen zijn te treffen die een rem zijn op het ongebreideld delen van bedrijfsinformatie en -documenten. Ik kom daar zo weer op terug. Wat ik ook indrukwekkend vond waren de mogelijkheden die er komen om uit Office Graph – de kracht achter o.a. Office Delve – niet alleen documenten en mails te verzamelen, maar ook data te laten analyseren. De visualisatie van een analyse van Julia’s bovengemiddeld aantal vergaderingen zou in veel organisaties tot nieuwe inzichten kunnen leiden. En dat zonder dure consultant! Meteen was duidelijk waar ze teveel of te weinig overleg inzette. Check vooral haar demo’s in de keynotevideo!

Brad Anderson, de Vin Diesel van Microsoft en vice president van het Enterprise Client & Mobility Team legde de nadruk op data protectie en demonstreerde overtuigend de mogelijkheden: onder andere het voorkomen van data leakage in Outlook, met onderscheid tussen persoonlijke en zakelijke mail, data loss prevention in Windows 10, Document Tracking & Secure Collaboration met Azure RMS (rights management), Advanced Threat Analytics.

In een eerste sessie na de keynotes, die ondanks de spectaculaire inhoud van vooral White en Anderson (de eerste vanuit gebruikerseffectiviteit, de tweede vanuit veiligheid en compliance) een beetje als nachtkaars uit ging, sprak Sara Manning Dawson, Group Program Manager Office 365, over Security and Control. Het heeft tijd nodig voordat het besef komt dat de cloud veiliger is dan on premise, hield ze het publiek voor: ‘What to leave behind: there is a lot of outdated security conventional wisdom.’ Ze gaf vervolgens een overzicht van alle controls die Microsoft in zijn datacenters heeft aangebracht om de data van office 365 – klanten veilig te bewaren. Daar bovenop kunnen de klanten zelf maatregelen nemen. Voor encryptie, voor data loss prevention (DLP), voor auditing (die nu mooie menugestuurde rapportages kan leveren). Het was een interessant contrast met het dynamische pleidooi van Julia White voor effectiviteit: de behoefte aan snelheid door de projectmanager versus de noodzaak tot veiligheid en compliance. Maar dat het beide de grote aandacht heeft bij Microsoft is hoopgevend voor de kansen van Office 365 in de markt.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *