Sociale media en het recht om alleen gelaten te worden

We zijn thuis ontzettende Godin-fans. Dan vind je wat en een dag later schrijft hij het zelf! Seth Godin schreef het van de week ook:  ‘if you get a little out of sync, just a little, it’s painful. One more reason you might want to stop reading this and check your feeds.’  Dus op een gegeven moment heb je zoveel feeds te volgen dat je door de digitale bomen het bos niet meer ziet. Laat staan dat je werkelijk  ‘in contact’ bent met je virtuele vriendengemeenschap. Moet je toch keuzes gaan maken, maar wat als je wat mist? En welke netwerken gaan er dan afvallen? Privé maar ook in het werk proberen we de zaak onder controle te houden en willen we graag niks missen, van relevante discussies, de blogs van de vakgenoten en die duizenden nieuwtjes die via twitter tot je komen.

 ‘The alternative is to be a lot out of sync’, zegt Godin.  En dat dat niet per definitie slechter hoeft te zijn. In ieder geval dacht ik met het consolideren van mijn digitale kanalen een soort van begin te maken door mijn sinds jaren ongebruikte Hyves-account eens op te zeggen.  Nou zal ik er eerlijk bij vertellen dat dat ook ingegeven was door mijn initiatief om een Facebook-account aan te maken.

Maar sociale media zelf doen hun naam geen eer aan: als je bijvoorbeeld uit de warme schoot van Hyves wilt losbreken, laat het bedrijf (met naar eigen zeggen 9 miljoen  – actieve? –  accounts) je niet zonder het uitoefenen van emotionele druk vertrekken. Bij iedere klik naar de virtuele uitgang van deze gemeenschap word je duidelijk ingewreven dat je wel een heel rare wereldvreemde asociaal moet zijn om zo’n onzalig plan op te vatten.  ‘Wil je toch je profiel verwijderen, hiermee mogelijk al je vrienden verliezen, geen verjaardagskrabbels meer ontvangen en belanden in een sociaal isolement 😉 klik dan hier.’ Ja, er staat een knipoog. Maar je hoeft volgens mij geen onzekere puber met suicidegevoelens te zijn om je toch ongemakkelijk te gaan voelen. Vooral omdat het dan nog niet is afgelopen en je bij de vervolgstappen ook wordt aangesproken op je afwijkende (want waarom willen de andere 9 miljoen dan wel, etc.) gedrag: ‘Hoe heeft het zover kunnen komen?’

Misschien zou het mensen niet zo moeilijk mogen worden gemaakt. Wil je out of sync zijn met de viruele wereld en zijn virtuele vriendschappen, laat die vrijheid dan vooral niet beperkt worden door dit soort, door puur  commerciële motieven  ingegeven sociaal-psychologische druk en trucs.  Sommigen raken,  blijkens kleine sociale media gerelateerde berichtjes, toch al genoeg verstrikt in een netwerk van echte en virtuele leugens en on-werkelijkheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top