Archiefvisie: bewegende tweeps en tweets

Zo, Archiefvisie-tweets uit de virtuele fontein. Duurt even (ook het laden…) maar dan heb je ook wat hoor. Maar wel gedoe. Ik denk dat ze bij twittterfountain nog wel even goed moeten kijken naar de gebruikersvriendelijkheid van het app-je. Want mij lukte het alleen om dit feestelijk bewegende ding in mijn (WordPress)blog te embedden met de hulp van mijn fijne sitebouwer van De Spinnerij. Maar goed, het staat er nou. En we kunnen de komende dagen en weken gaan zien hoe de tweeps, die zich in de visiediscussie van het ministerie van OCW hebben gestort, hun kritische, opruiende, ondersteunende of hilarische tweets plaatsen. Live en as-we-speak.

Archiefvisie is een project van het ministerie van OCW, waarin de beleidsambtenaren – voor het eerst! daar is moed voor nodig!  – de beleidsvoorbereiding laten ondersteunen met een discussie op het internet, waarin de deelname in principe vrij is voor alle geinteresseerden. Hoe moet het overheidsbeleid ten aanzien van archieven (van overheid, maar ook van prominente particulieren) worden ingericht, hoe moet het georganiseerd, hoe gaat de overheid om met digitalisering, duurzaamheid en archiefselectie. Wat op zich al interessant is aan deze online visiediscussie (waarover later, na afloop van het project ongetwijfeld meer) is hoe de participantengroep zich manifesteert. Want inmiddels doen er bijna driehonderd mensen mee (als volger of met bijdragen) aan de discussie op Linkedin (group Archiefvisie). En daarvan zijn er nu bijna 70 die zich op Twitter bewegen. Dat is dus een beperkt deel, nog geen vijfde, van het totaal! De tweeps vormen dus een kleine 2.0-voorhoede in het vakgebied. En ondergetekende mag optreden als online moderator voor de discussie en de Twitterpagina.

Ben benieuwd of en hoe deze nieuwe vorm van 2.0 beleidsvoorbereiding zich zal voortzetten na de nodige evaluatie. En hoe zich de eventuele uitkomsten verhouden tot de in het regeeraccoord van Kabinet Rutte/Verhagen aangekondigde bezuinigingen op de archiefsector. Want even leek er hoop te gloren toen de hoofdtekst sprak van het met rust laten van het Nationaal Archief. Maar toen was er nog niet goed naar de kleine lettertjes gekeken van de bijlagen (25% korten van de Regionale Historische Centra en onderbrengen van deze RHC’s bij de provincies). Maar daarover later vast meer…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top